Så underhåller ni era trämöbler på rätt sätt

Trä är ett fantastiskt material med utseenden av väldigt olika karaktär. Det finns många fördelar med att inreda med möbler gjorda av trä, inte minst för träets naturliga egenskaper lätt kan skapa harmoniska och livfulla miljöer. Trä är ett naturmaterial som förändras ständigt och ådringar är en naturlig del av materialet vilket gör att varje möbel är unik.

Men trä är inte bara vackert, det är även ett levande material som behöver skötas om. Ni kan själva med rätt underhåll av trämöbeln ge förutsättningar för lång livslängd med hög kvalitet och vackert åldrande.

inoffs trämöbler tillverkas mestadels av björk, bok, ek samt ask. Flera möbler är antingen massiva eller i fanér och vi behandlar våra möbler med främst klarlack eller bets. Utöver detta finns det i inoffs sortiment ett stort urval av produkter med laminat. Även om vår design, materialval och produktionssätt ska göra att produktens livslängd är lång, finns det en hel del som Ni kan göra för att öka livslängden ännu mer på möblerna i era projekt.
Nedan följer tips och råd på hur ni kan göra för att ge bästa möjliga förutsättningar för lång livslängd beroende på material och ytbehandling.

Generellt för alla träytor

Vätska påverkar träet, så råkar man spilla eller om det av annan anledningen kommer mycket vätska på träet så ska man genast torka  bort detta. Vätskan tar sig nämligen ner under träytan och kan ge fläckar som är svåra att få bort. Även heta föremål direkt på ytan kan ge fläckar i träet. Man bör inte placera trämöbler som är tillverkade för inomhusbruk i starkt solljus eller lämna möbeln utomhus. Solljus och variationer i luftfuktighet kan nämligen förändra träets utseende och dessutom kan det göra att träet rör sig vilket kan påverka hållfastheten. Även i normala förhållanden kan träet röra sig med anledning av torr och fuktig luft under våra årstider.

 

Klarlackade möbler

Klarlack är ett perfekt alternativ om man vill bevara träslagets ursprungliga färg och nyans, dock blir ytan något mer blank och glansig. Trämöbler som är klarlackerade kräver för det mesta mindre underhåll än andra ytbehandlingar. Om möbeln behöver monters så gör det på en rent underlag där inget grus eller annat kan skada ytan. Genom att klarlacka träet undviker man att det ska bli uttorkat och ger då ett bra motstånd mot olika typer av fläckar. Vid eventuella fläckar bör man i huvudsak använda sig av en lätt fuktad trasa att torka av med. Flera av inoffs produkter är anpassade för miljöer där möbeln ska klara avtorkning med spritbaserade rengöringsmedel. Spill och smuts som inte torkas bort ordentligt kan med tiden förstöra ytskiktet och därför är rengöring viktig för lång hållbarhet. Lack har en tendens att skifta något i färg under de första månaderna, därför bör man flytta på eventuella föremål som tex dukar för att undvika färgskillnader.

 

Betsade möbler

Betsa trä är ett vackert sätt att färgsätta en möbel samtidigt som träets ådring och struktur framhävs, till skillnad från exempelvis lackfärger som ger en heltäckande yta med en mer glansig finish. Precis som vid klarlackade möbler ska man torka bort eventuellt spill och smuts direkt med en fuktig trasa för att undvika bestående fläckar. Ju mörkare färg man väljer på betsen, desto lättare är det att dölja smuts och fläckar. Vid mindre skador i ytan kan man använda sig av en lasyrpenna i matchande kulör. Även om betsade möbler inte kräver särskilt stort underhåll, kan man både fräscha upp och ge träet en längre hållbarhet genom att använda ett möbelpolish som är anpassat för materialet. 

 

Laminat

Det finns många fördelar med att använda laminat, inte minst att det är det starkaste materialet som finns när det gäller träbaserade produkter. Laminat består i första hand av papper vilket ger en väldigt hög hållbarhet samtidigt som det  i stort sett är helt underhållsfritt.

Utbyte av delar och återbruk 

Återanvändning spelar en central roll i den framtida ekonomin och för hållbarhet i stort. Vi uppmuntrar er därför att ta kontakt med oss om ni är i behov av reparation eller av nya delar till produkter ni köpt av oss, för att på så vis förlänga produktens livslängd.

 

Ni får gärna ta kontakt med oss om ni känner er osäkra och vill ha råd och tips om hur du får en hållbar kvalitetsmöbel precis enligt era önskemål.