Rätt inredning för en lyckad skolmiljö

Tips till dig som inreder skola. 

 

I skolan spenderar elever och personal stora delar av sin vardag – därför är det viktigt att skapa en trivsam och flexibel miljö som bidrar till kreativitet, sammanhållning, stimulans och nyfikenhet. Det är också viktigt att skapa miljöer anpassade efter dess syfte. Med andra ord, det finns en hel del att tänka på när man ska inreda en skola och nedan följer lite tips att använda sig av vid era framtida skolprojekt.

Möblering
Till att börja med gäller det att göra klart vilken funktion ytan ska fylla. Genom att dela upp lokalen i olika zoner kan man skapa olika områden för olika aktiviteter – från raster till mer koncentrerat arbete. Ska miljön vara anpassad för både individuellt arbete och arbete i grupp? Då kan det vara ett alternativ att bygga rum i rummet, det gör man enkelt med avskärmade möbler eller gardiner från taket. 

Rätt möbel i rätt miljö 
Det är viktigt att välja rätt produkt utifrån miljön den ska användas i. Skola är ofta en tuff miljö där möbler utsätts för hårt slitage, därför är det viktigt att utvärdera produktens egenskaper och uppbyggnad. I skolmiljö är massiv trämaterial, laminat och metall att föredra.  Stativ i metall rekommenderas vara helsvetsade för att i största möjliga utsträckning minimera rörelser i stativet. Likaså kan det rekommenderas att välja stoppade produkter där tyget eller delar av produkten lätt kan bytas eller renoveras då beklädda delar ofta utsätts för hårt slitage, och till och med förstörelse. Att välja rätt produkt utifrån miljön den ska användas i ökar förutsättningarna för lång livslängd med ökad hållfasthet.

 

Uppnå bra akustik 
I skolor är ofta ljudnivån hög, men det finns en mängd olika knep för att sänka ljudnivån och uppnå bra akustik. Textiler ger inte bara ett mer ombonat intryck, det hjälper även till att dämpa ljudnivån. Mattor och ljudabsorbent är både snygga inredningsdetaljer men även praktiska när man vill dämpa akustiken. Skärmväggar och avskärmande möbler ger också zoner som stänger ute störande ljud. Ett annat tips är att välja möbler som bidrar till en dämpad ljudnivån, till exempel stolar med akustikplatta under sitsen som vår stol Use erbjuder.

 

Ren och fräsch miljö
Att hålla en ren och fräsch miljö för eleverna och personalen påverkar inte bara trivseln utan även hälsan. Därför bör man välja möbler som underlättar vid städning. Möbler som lätt kan flyttas undan och på så vis frigöra golvytor är att föredra, till exempel stolar på hjul eller produkter som kan staplas på varandra. Stolar med framåtpekande armstöd är ofta upphängningsbara och är också ett bra alternativ i denna typ av miljö. Inredningen utsätts för många påfrestningar varje dag, därför är det praktiskt att välja möbler som är lätta att torka av. Att ha avtagbart och tvättbart tyg eller välja ett smutsavvisande tyg på klädda produkter underlättar renhållningen. En del soffor, som till exempel vår soffserie Play, har en praktisk smulspringa mellan sits och rygg som underlättar städprocessen.